Gebruiksaanwijzing wandelstok
Een gebruiksaanwijzing voor een wandelstok is een handige voorbereiding om door te nemen voor wanneer u of iemand uit uw omgeving gebruik moet maken van dit handige hulpmiddel. Deze gebruiksaanwijzing voor een wandelstok zal verschillende onderdelen bij langs gaan om te zorgen dat u of uw naaste veilig en vertrouwd op pad kunt gaan met zo’n stok. Zo worden de verschillen tussen de soorten wandelstokken besproken die u in ons assortiment kunt vinden en leest u bijvoorbeeld op welke hoogte u uw wandelstok het beste kunt afstellen en hoe u de keuze moet maken uit de verschillende types wandelstokken die verkrijgbaar zijn.
Maakt u gebruik van een rollator? Via deze link krijgt u een aantal nuttige tips om dat zo veilig mogelijk te doen. Ook voor veilig gebruik maken van een rolstoel helpen wij u graag op weg met deze 5 tips.
Wat is een wandelstok
Wat is een wandelstok en wat zijn specifieke eigenschappen van dit hulpmiddel? Een wandelstok is in de eerste plaats natuurlijk, zoals de naam al aangeeft, een stok die men gebruikt tijdens het wandelen. Was dit vroeger vaak een luxueus accessoire in allerlei uitvoeringen, al dan niet uitgerust met een degen of een geheime verstopplek, tegenwoordig wordt dit middel voornamelijk gebruikt om het wandelen te vergemakkelijken. Het is een ontzettend efficiënte manier om in beweging te blijven: het biedt namelijk extra ondersteuning in het geval van lichte ongemakken en is bovendien al voor een zeer lage prijs aan te schaffen en het neemt maar zeer weinig ruimte in. Heeft u geen rollator of rolstoel nodig maar zoekt u toch iets dat u net dat beetje extra zekerheid biedt, dat is dit middel zeer aan te raden!
Wandelstok gebruiken
Een wandelstok gebruiken kan in het begin best even wennen zijn: het treffen van de juiste voorbereidingen helpt al behoorlijk om niet voor verrassingen te komen te staan. Het is van belang dat u in ieder geval een type wandelstok kiest die aansluit op uw persoonlijke situatie. Een wandelstok gebruiken is voor iedereen namelijk weer anders en de keuze voor de juiste soort in uw situatie is niet alleen smaak gebonden, maar hangt ook weer samen met voor welke doeleinden u dit middel nodig zult hebben en de mate waarin. Daarom zijn deze loopstokken dan ook verkrijgbaar in tientallen verschillende uitvoeringen, zodat er altijd een te krijgen is die rekening houdt met uw wensen.
Soorten wandelstokken
Er zijn verschillende soorten wandelstokken leverbaar. Welke het beste bij u past heeft met een aantal facetten te maken. Hoe vaak heeft u de wandelstok bijvoorbeeld nodig: is dat voor een sporadisch uitstapje of juist voor dagelijks gebruik? Gaat u de stok voornamelijk binnenshuis gebruiken of neemt u het hulpmiddel mee naar buiten tijdens een wandeling? Hecht u waarde aan de vormgeving van dit hulpmiddel en in hoeverre heeft u behoefte aan een wandelstok met een licht gewicht of zoekt u juist iets met wat meer massa? Al deze vragen hebben betrekking op de verschillende wandelstokken die verkrijgbaar zijn. In de regelmaat zijn er naast de normale wandelstok nog drie specifieke types te onderscheiden: Een opvouwbare wandelstok, een vierpoot wandelstok en een wandelstok met zitje.
Een opvouwbare wandelstok is bijvoorbeeld ideaal om mee kunnen nemen in uw auto of op de fiets. Een vierpoot wandelstok onderscheidt zich weer doordat de vier poten nóg meer stabiliteit bieden in vergelijking tot een stok met slechts één poot. Zoekt u een wandelstok met extra comfort, dan is een wandelstok met een zitje juist een goede optie. Hiermee kunt u tijdens een wandeling even rustig gaan zitten mocht dat nodig zijn en er geen bankje of stoel voorhanden is.
Naast de verschillende types zijn er nog een aantal andere voorkeuren waar u uit kunt kiezen zoals het gewicht, materiaal (metaal of aluminium), verschillende verstelmogelijkheden en het hebben van een schokabsorberend tussenstuk of een antislip onderkant. Ook het handvat kent weer verschillende uitvoeringen: ergonomisch, ovaal of anatomisch gevormd, voor de linker- of de rechterhand, van kurk of kunststof gemaakt en met of zonder reflecterend polsbandje. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.
Hoe werkt een wandelstok
Hoe werkt een wandelstok en hoe kunt u er zo goed mogelijk gebruik van maken? In de eerste plaats heeft dat natuurlijk met uw persoonlijke situatie te maken. Heeft u bijvoorbeeld een ondersteunend middel nodig voor een lichte blessure of zoekt u juist een wandelstok die u zo goed mogelijk ondersteund wanneer u chronische klachten heeft? Hoe een wandelstok werkt heeft in de basis in ieder geval de prettige eigenschap dat het zorgt voor ondersteuning en een betere verdeling van uw lichaamsgewicht. Daardoor wordt de zijde waar u last ervaart gespaard omdat het minder belast wordt.
Wandelstok aan welke kant
Aan welke kant u uw wandelstok moet gebruiken, dat is in de regelmaat afhankelijk van aan welke kant u ondersteuning behoeft. Over het algemeen plaatst u de stok niet aan de kant van uw lichaam waar u een blessure of ongemak heeft. Dat lijkt gek, maar is toch vrij logisch. Op die manier zorgt u er namelijk voor dat het gewicht zo min mogelijk op de geblesseerde kant rust. Heeft u bijvoorbeeld last van uw linkerknie, dat zorgt een wandelstok geplaatst in uw rechterhand ervoor dat uw linkerbeen minder belast wordt. Heeft u een blessure of ongemak aan uw rechterkant, dan plaatst u het hulpmiddel juist in uw linkerhand. Uw gewicht wordt dan van de slechte naar de goede kant verplaatst waardoor uw klachten aanzienlijk zullen afnemen.
Wat is de juiste hoogte voor een wandelstok?
Wat is de juiste hoogte voor een wandelstok? Dat is misschien wel een van de meest gestelde vragen als het gaat om het gebruiken van een wandelstok. Hierbij is het natuurlijk in de eerste plaats van belang dat de hoogte zó is ingesteld, dat u voldoende steun heeft maar niet voorover buigt of achterover helt. De juiste hoogte instellen voor een wandelstok is dus van groot belang wilt u zoveel mogelijk comfort en ondersteuning ervaren. Normaliter correspondeert de hoogte van het handvat van de wandelstok met de hoogte van uw pols. Deze is zo ingesteld, dat uw elleboog licht gebogen is. Houd er wel rekening mee dat u uw (wandel)schoenen aan hebt wanneer u de hoogte voor de wandelstok gaat instellen, dit heeft namelijk wel degelijk effect op de effectiviteit van de ondersteuning.
Lopen met een wandelstok
Lopen met een wandelstok zal zeker in het begin niet altijd even eenvoudig zijn, maar na verloop van tijd en met de juiste voorbereidingen zal dat een stuk eenvoudiger worden. Ook traplopen met een wandelstok is een kwestie van goed oefenen. Het is in alle gevallen belangrijk dat voordat u naar buiten gaat, u het beste eerst binnenshuis oefent. Zeker in het geval van traplopen is het aan te raden om in het begin een klein stukje op en neer te lopen om te kijken hoe dat gaat.
Welke wandelstok kopen
Welke wandelstok u gaat kopen, is dus afhankelijk van een groot aantal facetten. Heeft u een wandelstok voor korte of juist langere tijd nodig? In welke mate moet de wandelstok u ondersteunen en zo zijn er nog veel meer zaken waar u rekening mee moet houden. Binnen ons assortiment vindt u in ieder geval tientallen verschillende wandelstokken zodat u altijd de juiste wandelstok aanschaft die het beste aansluit op uw persoonlijke wensen.
Heeft u vragen of opmerkingen over deze gebruiksaanwijzing wandelstok? Neem in de geval gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!