Hulpmiddelen Parkinson

Parkinson is een hersenaandoening die ook in Nederland helaas aan een opmars bezig is. Volgens cijfers van het RIVM loopt het aantal patiënten in 2040 op naar ruim 80000. Deze groei houdt verband met de vergrijzing in ons land, maar ook daalt de leeftijd waarop mensen de ziekte ontwikkelen. Parkinson levert veel geestelijke en lichamelijke ongemakken op. Om dit ongemak enigszins te verzachten zijn er verschillende hulpmiddelen voor Parkinson patiënten beschikbaar. Hierover leest u in dit artikel meer. Laten we eerst even stil staan bij de vraag wat Parkinson precies is.

Wat is de Parkinson

Parkinson is een hersenaandoening die niet te genezen is. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan de neurotransmitter dopamine in de hersenen. Parkinson is vaak te herkennen aan trillende handen, stijfheid en een algemeen tragere voortbeweging. Ook in het hoofd van de patiënt treden allerlei kwalen op, zoals verminderd denkvermogen en emotionele problemen. Hulpmiddelen zijn op een zeker moment in het ziekteverloop absolute noodzaak om nog een goede kwaliteit van leven te behouden.

Hulpmiddelen voor mensen met Parkinson

Om de hinder van klachten als gevolg van de ziekte zoveel mogelijk te beperken zijn er verschillende hulpmiddelen voor Parkinson patiënten. Welke hulpmiddelen in uw situatie het beste werken kunt u het beste met een specialist zoals de ergotherapeut bespreken. De meeste hulpmiddelen zijn erop gericht om de zelfredzaamheid van de patiënt te vergroten. Ook zijn er hulpmiddelen die het verzorgen van een patiënt met Parkinson makkelijker maken.

Hulpmiddelen Parkinson eten en drinken

Eten en drinken zonder te knoeien is voor patiënten met Parkinson een uitdaging. Door de tremors in de handen valt voedsel snel van de vork of lepel en is het moeilijker om het bestek naar de mond te brengen. Om dit proces makkelijker te maken zijn er verschillende hulpmiddelen voor eten en drinken verkrijgbaar. Denk hierbij aan aangepast bestekaangepast bekers en slabben voor volwassenen. Ook voor een langere zelfstandigheid in de keuken zijn er producten verkrijgbaar, zoals een ergonomische schaar en een automatische opener.

Parkinson hulpmiddelen bed

Omdraaien in bed is vaak problematisch voor patiënten met ziekte van Parkinson. Om dit omdraaien makkelijker te maken kunnen de patiënt en de verzorgenden gebruik maken van een glijzeil. Over dit hulpmiddel hebben wij al eerder een uitgebreide instructie geschreven. Naast een glijzeil kunt u denken aan bedbeugelsdraaischijven en andere attributen om u aan op te trekken.

Hulpmiddelen die de mobiliteit vergroten

Zeker in het meer vergevorderde stadium van de ziekte wordt het vaak lastiger om mobiel te blijven. Om zo lang mogelijk mobiel te blijven kan de patiënt gebruik maken van een rollator en uiteindelijk zelfs een rolstoel. Holland Medicals is de specialist op het gebied van rollators en rolstoelen in Nederland. Voordat u een dergelijk hulpmiddel aanschaft is het verstandig om advies in te winnen. Onze product specialisten staan voor u klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste rolstoel of rollator.

Op tijd medicatie innemen

De medische wetenschap staat gelukkig niet stil. Er zijn tal van medicijnen beschikbaar die het leven van een patiënt met Parkinson aangenamer kunnen maken. Cruciaal hierbij is de therapietrouw. Een behandeling met medicijnen staat of valt met het op tijd innemen. Omdat dit soms lastig kan zijn kunnen patiënten gebruik maken van een medicijndoos. Zo hoeft de patiënt niet na te denken over welke medicijnen hij of zij wanneer moet innemen.

Laat u altijd adviseren

Advies inwinnen is bij veel aandoeningen belangrijk, en dat is bij Parkinson zeker niet anders. Holland Medicals is geen medisch specialist. Ga voor medisch advies altijd naar de huisarts of behandelend specialist. Onze specialisten adviseren u uiteraard wel graag over de producten uit ons assortiment. Heeft u hierover vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.