Een rollator gebruiken klinkt vanzelfsprekend en op het oog lijkt het wandelen met een rollator ook vrij eenvoudig. Toch gebeuren er jaarlijks honderden ongelukken door het verkeerd of onveilig gebruiken van de rollator. Wanneer u overgaat tot de aanschaf van een rollator helpen wij u daarom graag veilig op weg. Hieronder vindt u zes praktische tips om veilig een rollator te gebruiken! 

Veilig een rollator gebruiken

1 Afstelling en houding 

2 Gebruik van uw rollator binnenshuis

3 Naar buiten: wandelen met en zitten op uw rollator

4 Stoepjes, hellingen en andere obstakels

5 Gladheid, óók in de zomer

6 Onderhoud en controle van uw rollator

 

1 Afstelling en houding

Wanneer u een nieuwe rollator heeft aangeschaft, is de eerste en belangrijkste stap om uw rollator juist af te stellen waarbij u rekening houdt met uw lengte en lichaamshouding. Net zoals bij het gebruik van een fiets zorgt de juiste afstelling van uw rollator niet alleen voor comfort tijdens het gebruik ervan, maar bovenal bevordert dit de juiste houding van uw lichaam. Daardoor heeft u een aanzienlijk kleinere kans op ongemakken en ongelukken. Zo zorgt de juiste afstelling van uw rollator er bijvoorbeeld voor dat u ten allen tijde goede controle heeft over de handrem en dat u voldoende ondersteuning heeft tijdens een wandeling.

Tijdens het afstellen van de rollator is het van belang dat u zo goed mogelijk rechtop gaat staan. De hoogte van de handvatten dient zo te worden afgesteld, dat de handvatten op polshoogte staan wanneer u uw handen langszij laat hangen. Neem daarom plaats achter de rollator om te controleren of dit het geval is. Is de hoogte goed, dan kunt u deze stand vastzetten op het frame van de rollator. Wij adviseren ten allen tijde een professional zoals een fysiotherapeut, thuiszorg of ergotherapeut te raadplegen: deze kan u gericht helpen en passend advies geven bij het afstellen van uw rollator en erop toezien dat u met de juiste houding achter uw nieuwe rollator loopt. Zo wordt het rollator gebruiken al een stuk prettiger!

 

2 Veilig een rollator gebruiken: binnenshuis

Wanneer u voor het eerst in het bezit bent gekomen van een rollator of een nieuwe rollator hebt aangeschaft, is het raadzaam om voordat u naar buiten gaat, vertrouwd te raken met dit hulpmiddel. Het is dan ook verstandig om in de eerste plaats voorbereidingen te treffen binnen uw woning of leefomgeving. De volgende aandachtspunten kunnen u helpen uw omgeving beter en veiliger in te richten op gebruik van uw rollator:

  • Voldoende loopruimte tussen meubels en muren 
  • Voldoende loopruimte in de hal, in de keuken en in inloopkasten
  • Losliggende vloerkleedjes voorzien van antislipmateriaal
  • Losse snoeren en kabels wegwerken (waar mogelijk)
  • Een huisdier kennis laten maken met de rollator

Heeft u de rollator op de juiste hoogte afgesteld en de bovenste aandachtspunten doorlopen, dan is de volgende stap om in huis korte afstanden af te leggen zodat u kunt wennen aan uw rollator. Daarnaast is het belangrijk om te oefen met het gebruik van de handremmen en parkeerrem zodat u deze in de praktijk goed kunt gebruiken. Eventueel kunt u alvast oefenen met de omgang met obstakels zoals stoepjes. Zo kunt u bijvoorbeeld eerst oefenen met een drempel in uw huis. Wanneer u uw rollator alleen binnen gebruikt, kunt u bij ons ook terecht voor binnenrollators.

 

3 Naar buiten: wandelen met en zitten op uw rollator

Wanneer de rollator op de juiste hoogte is afgesteld en u binnenshuis kennis hebt gemaakt met uw nieuwe rollator, kunt u buiten gaan oefenen. Als gebruiker van een rollator blijft u volgens de verkeerswetgeving overigens voetganger en zodoende dient u zich ook als voetganger te blijven gedragen. Zo zijn enkele belangrijke richtlijnen dat u uw omgeving goed in de gaten blijft houden, u aan de rechterzijde van het voetpad blijft lopen en dat u zorgt voor goede verlichting wanneer het buiten donker is. Hiervoor kunt u eenvoudig verlichting aanbrengen op uw rollator met bijvoorbeeld onze universele rollator verlichting. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Bent u moe en wilt u eventjes uitrusten, dan kunt u gebruik maken van het zitgedeelte van uw rollator. De meeste rollators hebben namelijk een zitje, zodat u tijdens een wandeling altijd beschikt over een comfortabele zitplaats. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe u veilig kunt gaan zitten op uw rollator en weer veilig op kunt staan: 

  1. Zorg dat uw rollator op een vlakke ondergrond staat, bij voorkeur aan de rechterzijde van een voetpad zodat andere weggebruikers u moeiteloos kunnen passeren;
  2. Ga rechtop achter uw rollator staan en activeer de parkeerrem;
  3. Draai uzelf voorzichtig om zodat u met uw rug naar de rollator komt te staan waarbij u één hand aan de rollator vasthoudt en tenslotte beide handen om de handvatten hebt;
  4. Als u uzelf volledig hebt omgedraaid, laat u zich rustig zakken terwijl u beide handvatten vast blijft houden.

Opstaan gaat als volgt:

  1. Wilt u weer gaan staan, dan richt u zich rustig op terwijl u beide handvatten vast blijft houden;
  2. Draai uzelf weer voorzichtig om terwijl u één handvat vast blijft houden, zodat u met uw gezicht naar de rollator komt te staan;
  3. U kunt nu de rollator van de parkeerrem halen en uw weg vervolgen.

 

4 Stoepjes, hellingen en andere obstakels

Over het algemeen zijn de wegen in Nederland goed begaanbaar. Toch kan het voorkomen dat u tijdens een wandeling wordt geconfronteerd met een obstakel op de weg: stoepjes, hellingen, putten, kuilen, takken en foutgeparkeerde fietsen zijn enkele voorbeelden die niet altijd even makkelijk te vermijden zijn. Zo zult u in sommige gevallen het voetpad moeten verlaten via een stoep. Met een drempelhulp en stoephulp wordt dit al een stuk eenvoudiger maar wij hebben ook een eenvoudig stappenplan voor u om zo veilig mogelijk een stoep op of af te gaan: 

Stoep oprijden met een rollator:

  1. Rijd uw rollator tot de stoeprand;
  2. Knijp in de handrem, plaats één been een kleine stap naar achter;
  3. Kantel de rollator naar achteren zodat de voorwielen omhoog komen;
  4. Laat de handrem voorzichtig los en stap met het achterste been naar voren terwijl u de rollator langzaam naar voren duwt;
  5. Loop vervolgens rustig door totdat uw achterwielen de stoeprand raken;
  6. Til rustig de achterkant van de rollator omhoog en loop stap voor stap met eerst de achterwielen en vervolgens uw beide benen over de stoeprand heen.

Stoep afrijden met een rollator:

  1. Rijd tot de stoeprand en knijp in de handrem;
  2. Zet één been iets naar voren;
  3. Laat de handrem rustig los en laat de voorwielen zachtjes de grond raken;
  4. Knijp in de handrem en zet uw andere been iets naar voren;
  5. 5 Laat de handrem rustig los en laat de achterwielen rustig op de grond zakken en knijp weer in de handrem;
  6. 6 Laat de handrem los en stap zelf rustig van de stoep af, eventueel met de handrem licht aangeknepen om uw snelheid laag te houden.

 

5 Gladheid, óók in de zomer 

In de wintermaanden is er een verhoogde kans op gladheid doordat de temperatuur vaak rond of onder het vriespunt schommelt, maar ook in de herfst en in de lente blijft het oppassen geblazen. Sneeuw, hagel, ijzel en nachtvorst kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, zeker als er onvoldoende gestrooid is. Vertrouwt u het niet, blijf dan thuis. Gaat u wel de deur uit, pas dan uw tempo aan en vergeet niet uw schoeisel en kleding aan te passen aan de weersomstandigheden door bijvoorbeeld voldoende warme kleding of regenkleding aan te trekken.

Daarnaast is het ook in de zomer zaak om alert te blijven, want dan bestaat er eveneens een grote kans op gladheid: wanneer het bijvoorbeeld een langere periode niet heeft geregend kunnen olie, benzine en andere afvalstoffen zich ophopen op het wegdek. Door een regenbui verandert dit opgehoopte vuil in een glibberige substantie. Zo’n regenbui kan overigens ook op een bepaalde ondergrond zoals een helling leiden tot gladheid: houd uw handen dan ook altijd op beide handvatten bij slecht weer zodat u op tijd kunt remmen en beperk tegelijkertijd uw snelheid. 

 

6 Onderhoud en controle van uw rollator

Regelmatig en nauwkeurig onderhoud van uw rollator is om twee redenen van noodzakelijk belang: in de eerste plaats verlengt het de levensduur van de rollator. Door bijvoorbeeld uw rollator regelmatig te reinigen draagt u bij aan het tegengaan van roestvorming en slijtage en gaat uw rollator langer mee. De tweede reden is wellicht nog wel belangrijker: door uw rollator te onderhouden zorgt u ervoor dat u de kans op pech en ongelukken onderweg zo klein mogelijk houdt. 

Ons eerste advies is dan ook om, afhankelijk van uw gebruik, voor gebruik van uw rollator de volgende punten bij langs te lopen:

  • Is de bandenspanning op orde of is het profiel van uw anti-lek nog voldoende? Controleer ook geregeld uw anti-lek banden op beschadigingen.
  • Functioneren de handremmen en parkeerrem voldoende en naar behoren? 
  • Zijn alle schroeven, moeren en bouten stevig vastgedraaid?  
  • Zitten de handvatten goed aangesloten op het frame?

Heeft u vragen, opmerkingen, tips of suggesties over veilig een rollator gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Telefoonnummer: 0598 380717
E-mail: [email protected]

Veilig rollator gebruiken