Rolstoel gebruiken: 5 praktische tips 

Een rolstoel gebruiken is een veelgebruikte manier om uzelf te verplaatsen wanneer het (tijdelijk) niet meer mogelijk is om te wandelen. Wanneer een rollator dan onvoldoende hulp of ondersteuning biedt is een rolstoel gebruiken de meest logische oplossing. Hieronder vindt u vijf praktische tips om veilig een rolstoel te gebruiken.

rolstoel gebruiken

1. Hoe een rolstoel te gebruiken? Instellen en aanpassen aan uw lichaamshouding en lengte

Hoe een rolstoel te gebruiken: dat hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de juiste instellingen van de rolstoel. Daarbij zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. Zo is het van belang dat u zorgt dat de rolstoel juist is afgesteld op uw lichaam. Uw lengte en lichaamshouding spelen daarbij een rol. Door de juiste afstelling verminderd u de kans op lichamelijke klachten door bijvoorbeeld scheef zitten of knieën die te hoog of te laag staan. Bovendien ervaart u door de juiste instelling het meeste comfort tijdens het gebruik van de rolstoel, of dat nu tijdelijk is of voor langere tijd. Ook de soort rolstoel die u gebruikt hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo zijn er in de regelmaat twee verschillende soorten rolstoelen: transportrolstoelen en lichtgewicht rolstoelen

Hoogte van de armsteunen en duwhandvatten van de rolstoel

De juiste instelling van de hoogte van de armsteunen en handvatten heeft twee voordelen: het is allereerst voor uzelf prettig als uw armen voldoende ondersteuning hebben. Ook wanneer u wordt geduwd door een familielid, bekende of zorgverlener is het voor diegene prettig dat de handsteunen goed zijn afgesteld. Zo geldt voor de duwhandvatten dat deze optimaal ingesteld zijn wanneer deze zich op de hoogte van de pols bevinden van de persoon die u duwt. 

Hoogte van de voetplaten en rugleuning  van de rolstoel

De hoogte van de voetplaten van de rolstoel goed afstellen is een belangrijk onderdeel van de correcte afstelling van de rolstoel. Goede ondersteuning van uw benen voorkomt knieproblemen en een pijnlijke zithouding en pijn aan uw zitvlak. De hoogte van de rugleuning van uw rolstoel juist instellen is eveneens een belangrijke voorbereiding voordat u gebruik gaat maken van uw nieuwe rolstoel. Zo voorkomt u fysiek ongemak tijdens het rijden zoals een pijnlijke rug of nek.

Inklappen van de rolstoel

De rolstoel inklappen vergt soms even wat oefening. Wanneer u een los rolstoelkussen in uw rolstoel gebruikt moet u deze eerst van de zitting verwijderen. Vervolgens is het bij veel modellen een kwestie van de zitting omhoog klappen en de rolstoel samenvouwen door de armleuningen naar elkaar toe te duwen. Dit kan echter per rolstoel verschillen. Het is dus raadzaam om dit van tevoren na te vragen of de handleiding te raadplegen en thuis te oefenen.

 

2. Hoe gebruik je een rolstoel: staan en zitten 

Hoe gebruik je een rolstoel? Het belangrijkste is dat wanneer u gebruik maakt van een rolstoel, u de basishandelingen zoals het gaan staan vanuit en zitten in de rolstoel het beste zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Maakt u binnenshuis gebruiken van een rollator of looprek? Deze kunt u deze eventueel gebruiken als extra hulpmiddel.

Gaan zitten in uw rolstoel doet u bijvoorbeeld aan de hand van de volgende stappen:

  • Zet uw rolstoel op een vlakke ondergrond en activeer de parkeerrem. Zorg er eventueel voor dat iemand u ondersteunt;
  • zorg ervoor dat de voetsteunen zijn opgeklapt;
  • sta voorzichtig op vanuit de zitpositie en verplaats uzelf, ondertussen leunend op een van de armsteunen, rustig naar de stoel of bank.

Wilt u weer plaatsnemen in de rolstoel? Dan kunt u bovenstaande punten in omgekeerde volgorde uitvoeren.

 

aandachtspunten gebruik rolstoel

3. Aandachtspunten gebruik rolstoelen

Door de volgende aandachtspunten tijdens het gebruik van een rolstoel in de gaten te houden, kunt u voorkomen dat u onderweg te maken krijgt met bijvoorbeeld pech. Een aantal belangrijke aandachtspunten tijdens het gebruik van de rolstoel zijn:

  • Verkeersregels en gedragsregels op de weg: houdt in de eerste plaats rekening met de algemeen geldende verkeersregels. Als rolstoelgebruiker gedraagt u zich als voetganger, dus u maakt zoveel mogelijk gebruik van de stoep. Wanneer u onverhoopt toch gebruik moet maken van het fietspad of de rijweg, houdt dan zoveel mogelijk rekening met andere weggebruikers om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Ten tweede; onderhoud van uw rolstoel: controleer regelmatig of alle onderdelen van de rolstoel goed vast zitten. U kunt hierbij denken aan de bouten en moeren, maar ook of onderdelen als de remmen nog naar behoren functioneren.
  • In de laatste plaats; bandenspanning: indien uw rolstoel is uitgerust met luchtbanden zorgt u er dan voor dat de banden ten alle tijden voldoende op spanning zijn. Dit voorkomt dat het duwen zwaarder wordt door een hogere rolweerstand. Bovendien zullen uw banden minder snel slijten wanneer u de bandenspanning op peil houdt. 

 

4. Veilig gebruik rolstoel: obstakels onderweg 

Om ervoor te zorgen dat u zo veilig mogelijk gebruik maakt van uw rolstoel tijdens een wandeling is het verstandig om rekening te houden met een aantal obstakels die u onderweg kunt tegenkomen. Allereerst zult u natuurlijk te maken krijgen met het op en afrijden van stoepen en drempels, maar ook hellingen zijn niet altijd even makkelijk te vermijden. Indien u geduwd wordt is het voor degene die duwt handig om de volgende stappen te doorlopen bij een stoep of drempel:

  • Rijd de rolstoel tot aan de stoep of drempel;
  • Kantel de rolstoel iets naar achter, met de voorwielen omhoog, door met uw voet op de trapdop te duwen;
  • Zodra de voorwielen over de stoep of drempel zijn geplaatst duwt u in rustig tempo behoedzaam de achterwielen over de stoel of drempel en vervolgt u uw weg.

Gaat u de stoep of drempel af? Dan verricht u de volgende handelingen:

  • U draait de rolstoel met de achterwielen naar de stoep of drempel;
  • U gaat achter de rolstoel staan en laat de achterwielen langzaam achter de stoep of drempel zakken*;
  • In rustig tempo stapt u verder naar achter en laat de voorwielen ook langzaam van de stoep of drempel zakken.

*Door uw rolstoel uit te rusten met anti-kiep wielen voorkomt dat de rolstoel achterover kiept wanneer u de stoep afrijdt.

veilig gebruik rolstoel

5. Accessoires voor extra comfort/gemak

Wanneer u gebruik maakt van een rolstoel, zijn er tal van rolstoel accessoires om het voor u zo prettig mogelijk te maken om onderweg te zijn. Een veel voorkomend ongemak is bijvoorbeeld dat u tijdens het gebruik van de rolstoel uw handen niet vrij hebt doordat u persoonlijke spullen mee wilt nemen zoals een tas, een wandelstok of de boodschappen. In zulke gevallen is het handig wanneer u uw spullen kunt opbergen zodat u uw handen vrij hebt.

Voor het opbergen van persoonlijke spullen of boodschappen hebben wij verschillende rolstoeltassen in alle soorten en maten zodat u uw spullen gemakkelijk en veilig mee kunt nemen. Een oplossing voor het opbergen van de wandelstok of krukken is bijvoorbeeld een rolstoeltas met krukhouder. Ook hebben wij een groot aanbod van rolstoel accessoires zodat u goed beschermd bent tegen weersomstandigheden als regen en kou. Verder hebben wij nog een groot assortiment met onderdelen voor uw rolstoel wanneer deze aan vervanging toe zijn, zoals luchtbanden, zitkussens of beensteunen.

Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben, neem dan gerust contact met ons op!