Valpreventie bij thuiswonende ouderen: de 9 belangrijkste adviezen
Valpreventie bij thuiswonende ouderen is misschien nog wel het belangrijkste pakket van maatregelen om te zorgen dat u of uw naaste zo veilig mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Met een aantal slimme tips en handige voorzorgsmaatregelen die u hieronder kunt lezen zorgt u er voor dat de kans op vallen aanzienlijk wordt verkleind.
Valpreventie bij thuiswonende ouderen is overigens ook ontzettend goed toe te passen voor ouderen die niet meer thuis wonen maar bijvoorbeeld in een zorginstelling of verpleeghuis woonachtig zijn: ook daar komt men in de praktijk vaak dezelfde ongemakken en aandachtspunten tegen die met onze valpreventie bij thuiswonende ouderen geen onveilige situaties meer hoeven op te leveren opleveren.
1 Voorkom uitglijden in de badkamer
Uitglijden in de badkamer is een onderschat risico: sterker nog, dit is een van de meest voorkomende ongevallen binnenshuis (meer dan 20% van de valpartijen in huis vindt namelijk plaats in de badkamer). Zeker wanneer de ruimte nat is of wanneer u aan het douchen bent of uit bad wilt stappen, ligt een ongeluk al snel op de loer. Een valpartij in de douche kan dan ernstige gevolgen hebben, zeker wanneer de vloer betegeld is. Gelukkig zijn er genoeg preventieve maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de kans op uitglijden geminimaliseerd wordt.
Een goede oplossing daarvoor is bijvoorbeeld het plaatsen van antislipmateriaal. Dit materiaal is specifiek ontwikkeld om ervoor te zorgen dat u in een ruimte zoals de badkamer voldoende grip hebt onder uw voeten zodat u praktisch niet meer uit kunt glijden. Zo zijn er voor in de douche speciale douchematten die u eenvoudig neer kunt leggen waardoor u veilig kunt douchen en voor in bad zijn er badmatten verkrijgbaar waardoor u veilig in en uit bad kunt stappen. Een andere slimme en voordelige oplossing is het plaatsen van zogenoemde antislipstrips: zo kunt u zelfs de hele vloer van een badkamer eenvoudig en snel voorzien van antislipmateriaal.
2 Veilig in en uit bed
Niet alleen baby’s en jonge kinderen hebben de neiging om uit bed te vallen, ook bij volwassenen en ouderen komt dit regelmatig voor en dat kan vervelende gevolgen hebben zoals een nare val. Dit heeft te maken met het feit dat er in de slaap met regelmaat wordt gedraaid en de kans bestaat dat er bij een ongecontroleerde draai in de slaap er per ongeluk uit het bed kan worden gevallen.
Een bedhek is dan een slimme en veilige oplossing, want deze voorkomt dat u per abuis het bed uit kunt rollen. Een groot voordeel is dat deze bedhekken verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen en maten waardoor u in principe voor elk type bed een veilige oplossing heeft, of het nu gaat om een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed. Zo is er een opklapbaar bedhek en een inklapbaar bedhek maar eveneens kunt u met een kleine variant van 90cm al een verschil maken.
3 Ondersteuning: wandelstokken, krukken, rollators, rolstoelen
Een belangrijk onderdeel bij valpreventie voor thuiswonende ouderen is om er voor te zorgen dat u zich veilig verplaatst in en om uw woning. Wanneer u bijvoorbeeld (wat slechter) ter been bent is het zaak om te zorgen dat u voldoende ondersteuning hebt. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen op de markt gebracht die daarbij helpen zoals een wandelstok, krukken, rollators en rolstoelen.
Welke u het beste kunt gebruiken hangt uiteraard van uw persoonlijke situatie af en dan specifiek in welke mate u ondersteuning nodig heeft. Kunt u op zich nog goed lopen maar heeft u af en toe even een steuntje nodig (bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel), dan is een wandelstok vaak al voldoende. Kunt u erg slecht of niet meer lopen, dan is het aan te raden om een rolstoel of scootmobiel aan te schaffen. Op die manier kunt u zich nog prima verplaatsen in en om uw woning zonder enig ongemak.
4 Drempels in huis
Wanneer u gebruik maakt van een hulpmiddel in huis zoals een rollator, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden om dit zo veilig mogelijk te doen. In de eerste plaats zijn er speciale binnenrollators die door de beperkte afmetingen en gewicht ideaal zijn voor gebruik binnenshuis. Toch zult u in uw woning rekening moeten houden met belemmerende factoren zoals drempels. Daar zijn twee slimme oplossingen voor: zo hebben wij in ons assortiment een drempelhulp die u aan uw rollator bevestigt zodat u zonder moeite over een drempel kunt rijden met uw rollator.
Het kan ook zo zijn dat er zich in uw huis een licht verhoogde of juist verlaagde ruimte bevindt. Een oprijplaat is dan een een handige uitkomst. Deze kunt u overigens ook nog voor veel meer doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u met een rolstoel of scootmobiel over een hoge opstap heen moet of u uw rollator of rolstoel in een vervoermiddel dient te krijgen.
5 Voorkom struikelen over vloerkleden
Losliggende of schuivende vloerkleden en tapijten zijn in veel gevallen de oorzaak van val- en struikelpartijen binnenshuis, zeker bij ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Ook een opstaande rand van een kleed is een groot risico omdat u er gemakkelijk met uw voet achter kunt blijven haken. In dit geval is een goed advies om in de eerste plaats te kijken in hoeverre het vloerkleed zelf geschikt is om in de woning te hebben liggen. Een laagpolig vloerkleed bijvoorbeeld is van zichzelf al vrij plat en zal het risico van struikelen al minimaliseren ten opzichte van een hoogpolig kleed.
Een ander belangrijk advies is om te zorgen dat het vloerkleed niet kan schuiven en op zijn plaats blijft liggen. De beste oplossing in dat geval is het plaatsen van een zogenoemde antislipmat. Deze wordt onder het vloerkleed geplaatst en zorgt ervoor dat het vloerkleed niet kan schuiven en zeker bij gladde houten- of laminaatvloeren is dat absoluut aan te raden. Een bijkomend voordeel is overigens dat het tevens voorkomt dat uw vloerkleed snel slijt.
6 Losliggende snoeren en kabels
Een van de meest onderschatte aandachtspunten in de woonkamer, slaapkamer of hal zijn losliggende snoeren en kabels. En een val door losse kabels en snoeren komt veel vaker voor dan u zou denken. Zeker met de snoeren van staande lampen en telefoon opladers en kabels voor uw televisie of computer is er een grotere kans om hierover te struikelen. In veel gevallen is het plaatsen van kabelgootjes aan te raden. Deze worden op de muur geplaatst en zorgen ervoor dat de kabels veilig én netjes zijn weggewerkt.
Ook voor het wegwerken van snoeren langs plinten is er een slimme en voordelige oplossing. Zogenaamde kabelclips worden in de regelmaat op of langs de plinten geplaatst met een klein spijkertje: zo komt de kabel strak langs de muur te liggen en voorkomt u dat u er onverhoopt over kunt struikelen. En hier geldt ook dat het een stuk netter oogt dan wanneer de kabels los over de vloer slingeren.
7 Valpreventie bij thuiswonende ouderen met handgrepen en leuningen
In niet alle gevallen heeft u in huis op tijd een veilig houvast voorhanden op momenten dat u uit balans raakt. Zeker in ruimtes met een soms gladde vloer zoals de badkamer kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, maar ook in de hal en zeker op de trap is het van belang dat u ten alle tijden een veilige leuning of greep voorhanden hebt waar u zich goed aan vast kunt houden.
Bij valpreventie voor thuiswonende ouderen zijn handgrepen dus eigenlijk onmisbaar. In ons assortiment handgrepen vindt u daarom een aantal specifieke artikelen die zo zijn ontwikkeld, dat ze u altijd voldoende houvast bieden. Daarnaast zijn deze eenvoudig te monteren zodat u er direct voordeel van zult hebben.
8 Probeer in beweging te blijven
Valpreventie bij thuiswonende ouderen heeft aan de ene kant veel te maken met een goede voorbereiding en het doen van aanpassingen in uw woning, maar wat onderschat wordt is dat uw lichamelijke conditie ook invloed heeft. Daarom is het zaak dat u probeert om uw spieren soepel en gezond te houden. Dat kan in het geval van een val namelijk aanzienlijk schelen in de mate waarin u zich blesseert.
Ook zult u door uw armspieren en handspieren te onderhouden verzekerd blijven van voldoende kracht wanneer u bijvoorbeeld even uit balans raakt en steun zoekt bij een leuning of handgreep. In overleg met uw huisarts, fysiotherapeut of andere specialist kunt u eventueel overleggen in hoeverre en welke oefeningen voor u geschikt zijn om uw lichamelijke conditie op peil te houden.
9 Valpreventie bij thuiswonende ouderen: alarmknop in geval van nood
Valpreventie bij thuiswonende ouderen bestaat niet alleen uit de juiste voorlichting en voorbereidende handelingen, ook is het noodzaak om te kijken naar wat u het beste kunt doen mocht u onverhoopt toch ten val komen. Is de val ernstig en lukt het u niet om zelfstandig hulp in te roepen doordat de telefoon bijvoorbeeld niet voorhanden is, dan biedt een alarmknop uitkomst.
Dit is een ontzettend handig hulpmiddel dat bijvoorbeeld om de hals kan worden gedragen en waarmee u met één druk op de knop een vooraf ingesteld contactpersoon als familielid, mantelzorger of een zorginstantie op de hoogte wordt gesteld van het feit dat u hulp behoeft. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of hulpinstantie over alle mogelijkheden
Heeft u vragen, tips of opmerkingen over valpreventie bij thuiswonende ouderen? Wij gaan dan graag met u in gesprek: onze medewerkers denken namelijk graag met u mee. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0598380717 of door een e-mail te sturen naar [email protected].