Gebruik van tilbanden

Tilbanden, ook wel tilzakken of tilslings genoemd zijn hangmatvormige doeken die bestemd zijn voor het tillen met een tillift. De tilband wordt met lussen of met clips bevestigd aan het juk van de tillift. Er bestaan verschillende soorten en maten tilbanden en elk hebben ze hun eigen toepassing. Sommige zorgvragers mogen alleen getild worden met een bepaald soort tilband. Het is belangrijk om altijd de gemaakte afspraken na te komen over het soort tilband waarmee de betreffende zorgvrager getild moet worden op. De tilband dient de zorgvrager te ondersteunen in zowel een zittende als liggende houding. Voor extra ondersteuning van het hoofd en de nek dienen er twee kunststof baleinen in de daarvoor bestemde sleuven aan de hoofdzijde van de tilband te worden geplaatst.

Tilbandsoorten en maatvoering

Verschillende mogelijkheden en wensen vragen om verschillende tilbanden. Voor een verplaatsing naar een stoel wordt bijvoorbeeld een andere tilband gebruikt dan voor een verplaatsing naar een bad of toilet. Op onze website proberen wij u een zo goed mogelijk overzicht te geven van al onze tilbanden en het gebruik hier van. Iedere soort tilband is leverbaar in verschillende maten. Bij de maatvoering van de tilbanden spelen de verschillende zaken een rol, zoals gewicht, lengte en omvang van de zorgvrager, mate van stabiliteit van de heup, pijn, amputaties, etc. Holland Medicals tilbanden hebben een maximaal tilgewicht tot 230 kg (tenzij anders is aangegeven).

Bij de maatvoering van de tilbanden spelen de volgende zaken een rol: gewicht, lengte en omvang van de zorgvrager, mate van stabiliteit van de heup, pijn, amputaties, etc. Daarnaast kan de onderstaande tabel helpen om de juiste maatvoering van uw tilband te kiezen.

Was instructie tilbanden

Omdat een tilband het gewicht van een zorgvrager moet kunnen dragen is het natuurlijk van belang dat de tilband in goede staat is en blijft. De conditie van een tilband wordt o.a. bepaald door de manier waarop deze gewassen of gedesinfecteerd wordt. Volg daarom altijd de volgende instructies:

  • Gebruik voor iedere cliënt, in verband met de hygiëne, een eigen tilband en reinig deze regelmatig.
  • De tilband kan in de wasmachine gewassen worden. Raadpleeg het etiket aan de tilband voor de maximaal toegestane was-temperatuur.
  • De advies was-temperatuur is 40 graden.
  • Tilbanden kunnen maximaal gewassen worden op 60 graden.
  • Was de tilband bij voorkeur in een wasnet in de wasmachine voor extra bescherming van de tilband en de wasmachine.
  • Tilbanden mogen niet in de droger.
  • Gebruik geen agressieve oplosmiddelen.
  • Controleer de tilbanden regelmatig (na elke wasbeurt) op slijtage.
  • Gebruik bij het desinfecteren de juiste concentratie zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verwijder altijd de kunststof baleinen uit de tilband voordat deze wordt gewassen of gedesinfecteerd.
  • Verwijder van tevoren de eventuele baleinen uit de hoofdondersteuning. Sluit alle klittenband en overige sluitingen.
  • Vermijd mechanische druk zoals rollen, wringen, trekken of persen tijdens de was- en droogprocedure, hierdoor kunnen onderdelen van de tilband en apparatuur beschadigen.

Wanneer u langdurig gebruik wilt van uw tilband(en) adviseren wij gebruik te maken van een wasnet.

Uitwisselbaarheid/merkonafhankelijke banden op tilliften:

Een veel gestelde vraag: “mag ik een tilband op een tillift van een ander merk gebruiken?” Vanuit commercieel oogpunt zijn er vaak redenen om u er toe te bewegen om  “veilig” te kiezen voor de tilband van dezelfde fabrikant als de tillift. Vaak wordt er geschermd met aansprakelijkheid en garantie, echter zijn aansprakelijkheid en garantie bij wet geregeld.

De clip-tilband combinatie mag onafhankelijk van het type/merk tillift gebruikt worden.

Er is geen wet of richtlijn die voorschrijft dat zowel de tilband als de tillift van dezelfde fabrikant moeten zijn. Waar men wel op moet letten is dat de bevestiging van de bevestigingsclip-tilband combinatie en die van de tillift op elkaar aansluiten. Je mag bijvoorbeeld geen lussenbanden gebruiken op een juk dat bedoeld is voor clip-tilbanden. De NEN 7606 wijst op een “eenduidige inrichting”,  de gebruiker moet er van uit kunnen gaan dat de diverse jukken en banden op elkaar zijn afgestemd. Voor zover de liften niet afwijken van “de standaard” zijn alle tilliften geschikt voor het gebruik aan onze tilbanden.

CE verklaring: Voor de lift en de tilband gelden eisen, in beide gevallen stelt een producent een verklaring op waarin hij aangeeft dat het product voldoet aan de minimale eisen op het gebied van veiligheid, milieu en Arbo. De producent dient verantwoording te nemen voor zijn product. Er is een CE normeringen voor de lift en een CE normering voor de tilbanden, maar door de vele variaties in combinaties liften en banden is er geen normering voor de combinatie lift en tilband.

Alle onze tilbanden worden getest conform het:

  • kwaliteitscertificaat BS EN ISO 9002:1994
  • kwaliteitscertificaat BS EN ISO 9001:2000
  • kwaliteitscertificaat BS EN ISO 10535:1998
  • kwaliteitscertificaat FM35946
  • CE-markering

Onze verzekeraars leveren een Bedrijfs- en Product­aansprakelijkheid met een dekking voor letsel of schade bij het gebruik van tilbanden die door ons bedrijf worden geleverd bij het gebruik van liften die door de vooraanstaande bedrijven worden gemaakt.

Wij verklaren dat: “onze merkonafhankelijke tilbanden geschikt zijn geschikt voor gebruik aan tilliften met een tiljuk.”

De verklaring dat de tilbanden zijn ontworpen voor en worden gebruikt voor liften die door onafhankelijke bedrijven zijn gemaakt,  doet geen afbreuk aan de geleverde dekking en de wettelijke aansprakelijkheid voor schade, ongelukken of letsel die voortvloeien uit defecten in de fabricage of in de werking van de apparatuur.”

Zie ook: MEDD: Veelgestelde vragen over bevestigingsclips:

http://www.medd.nl/cms_files/Facsheet%20clip%20website%20MEDD.pdf