Waarop let ik bij het kopen van een rolstoel

Als u een rolstoel wilt gaan kopen is het belangrijk om hierbij op een aantal zaken te letten.

Comfort

Kies een rolstoel die een goed passende zitting heeft. Een rolstoel met een te smalle zitting zal knellen en een rolstoel met een te brede zitting geeft geen goede ondersteuning. Om te bepalen welke zitbreedte het beste aansluit bij uw postuur meet u uw heupbreedte en telt daar 4 cm bij op (2 cm ruimte aan beide kanten). Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een rolstoelkussen aan te schaffen. Zeker wanneer u wat langer in de rolstoel zit geeft een rolstoelstoelkussen extra zitcomfort.

Praktisch

Indien u de rolstoel binnenshuis gaat gebruiken is het ook belangrijk om te kijken naar de totale afmetingen van de rolstoel om zeker te weten dat de rolstoel bij u thuis goed te gebruiken is. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de totale breedte van de rolstoel wanneer u smalle deurposten heeft.

Transport

Als u er regelmatig of af en toe op uit wilt met uw rolstoel, is het goed om rekening te houden met het gewicht. Een zogenaamde lichtgewicht rolstoel laadt u veel gemakkelijker in en uit de kofferbak van de auto. Een lichtgewicht rolstoel heeft doorgaans een aluminium frame en is hierdoor aanzienlijk lichter dan een rolstoel met een stalen frame. Het is tevens handig als de voetsteunen (en eventueel de achterwielen) afneembaar zijn. Zeker wanneer u een kleinere auto heeft is dit een voordeel.

Functies

Niet elke rolstoel is uitgerust met dezelfde functies. Een wat luxere rolstoel heeft bijvoorbeeld in hoogte verstelbare armleuningen, in hoogte verstelbare duwhandvatten of een (gedeeltelijk) inklapbare rugleuning. Kiest u voor een basis model rolstoel dan zal deze rolstoel vaak niet met dergelijke functies zijn uitgerust.

Gebruik

Wanneer u de rolstoel regelmatig zal gaan gebruiken adviseren wij een wat luxere rolstoel aan te schaffen zodat de rolstoel goed is aan te passen naar wat voor u fijn is. Gaat de rolstoel slechts af en toe gebruiken kunt u prima uit de voeten met een basismodel. Houd hierbij wel rekening met het feit dat de basismodellen vaak geen lichtgewicht frames hebben.

Samengevat

In het kort zou u op de volgende eigenschappen kunnen letten bij het kiezen van uw rolstoel:

  • Opvouwbaar
  • Gewicht
  • Zitbreedte
  • In hoogte verstelbare armsteunen
  • In hoogte verstelbare duwhandvatten

Vragen

Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt over het aanschaffen van een rolstoel. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze.