• Ook via WhatsApp zijn we bereikbaar 0625350980
Menu
Kunnen wij helpen? 0598 380 717

Hoe gebruik je een glijzeil

De gegevens op deze pagina kunnen gebruikt worden als kapstok bij training en/of scholing. Indien wij een training verzorgen zal deze handleiding dienen als leidraad. Op deze pagina informeren we u over het gebruik van glijzeilen, de toepassingen hiervan en de aandachtspunten hierbij.

Wij hebben een glijzeil in 2 verschillende soorten textiel:

 • De standaard uitvoering is blauw, een glijzeil voor algemeen gebruik van een zeer gladde en duurzame stof.
 • Het persoonsgebonden glijzeil is rood, deze is speciaal voor omstandigheden met risico van kruisbesmetting zoals situaties met bloed, open wonden, decubitus en besmettelijke ziekten. Ook worden de persoonsgebonden glijzeilen vaak ingezet voor overledenenzorg.
 • Gemaakt van lichtgewicht en duurzaam materiaal. De versterkte randen maken het glijzeil steviger en bieden extra grip bij de transfer en het positioneren.

Let op!

 • Een glijzeil niet laten slingeren of op de grond leggen. Eén stap op het glijzeil dat per ongeluk op de vloer ligt, betekent meestal een valpartij.
 • Met een glijzeil mag men een cliënt nooit tillen. De stof waarvan een glijzeil is vervaardigd is bestand tegen trekkracht, maar absoluut niet tegen draagkracht.
 • Kruisbesmetting is een risico bij het gebruik van glijzeilen. Bij ziekte, bloed, etc. altijd een persoonsgebonden glijzeil gebruiken en deze dus niet voor een andere cliënt gebruiken.

Onderhoud

Het standaard glijzeil kan in de machine worden gewassen tot 70°C. Het glijzeil niet centrifugeren en niet in de wasdroger. Het persoonsgebonden glijzeil kan worden gereinigd met verdunde chlooroplossing of een goede kwaliteit sterilisatievloeistof. De gladheid van een glijzeil neemt langzamerhand af, zorg daarom tijdig voor vervanging.

Het gebruik

Een glijzeil is een goed hulpmiddel bij het positioneren in en om het bed. Het glijzeil heeft aan de binnenzijde een zeer glad oppervlak om het schuiven te bevorderen. Onze glijzeilen zijn gemaakt voor een veilige en comfortabele transfer- en positioneringshandeling. Door het gebruik van een glijzeil beperkt u het schuren langs de huid bij de cliënt en het vergemakkelijkt de werkzaamheden voor de verzorgende. In de overledenenzorg kan een glijzeil ook worden gebruikt om een overledene te verplaatsen. Dit gebeurt door middel van schuiven. (in plaats van cliënt kunt u ook overledene lezen)

In geval van weinig ervaring met het gebruik van het glijzeil is het advies om het verplaatsen van de cliënt met twee personen uit te voeren. Hierbij is het belangrijk om tijdens het verplaatsen het hoofd van de cliënt goed te begeleiden.

De toepassing

Bij het positioneren of de transfer van een cliënt kan men beter verschuiven dan tillen. Verschuiven is veiliger voor de cliënt en minder belastend voor de verzorger.

Het aanbrengen

 1. Zorg voor een goede werkhoogte.
 2. Kantel de cliënt naar u toe en spreid het glijzeil nu uit achter de rug van de cliënt en stop het in onder de rug van de cliënt (ter hoogte van de schouders en de heupen (dit zijn de zwaartepunten en de contactplaatsen met het matras).
 3. Kantel de cliënt terug op de rug op het glijzeil en trek het glijzeil voorzichtig onder de cliënt. Zorg dat het glijzeil glad onder de cliënt ligt. Mocht u het glijzeil niet recht kunnen trekken, dan kan u de cliënt eventueel nog van u af kantelen, maar meestal is dat niet nodig.

Het verwijderen

Het weghalen van een glijzeil kan soms best lastig zijn. Probeer dan altijd gebruik te maken van de glij-eigenschappen, waardoor het zelden nodig is om een kanteling van de cliënt uit te voeren om het glijzeil weg te halen. Hierdoor kan de cliënt gewoon blijven liggen. Meestal werkt het om uw hand door het glijzeil heen te steken en binnenstebuiten onder de persoon weg te trekken. Mocht dit niet lukken dan kunt u met een kanteling van de cliënt het glijzeil ook verwijderen.

Duwen of trekken?

U kunt kiezen tussen de handeling waarbij u de cliënt duwt of een handeling waarbij u trekt. Geef tijdens het trekken geen “rukbeweging” aan het glijzeil, u trekt dan het glijzeil onder de cliënt vandaan. Trekken is voor uw lichaam meestal ongunstiger dan duwen. Om gezondheids technische redenen heeft duwen dus de voorkeur. Let er op dat u tijdens het duwen of trekken de cliënt niet bezeert. De glijzeilen zijn zeer glad, dus let er ook op dat de cliënt niet doorschiet. Alles gedoseerd en met beleid.

Lig – Lig Transfer / Overschuiven met glijzeil

Als we de cliënt willen overschuiven van bed op brancard etc. dan dienen we de volgende regels in acht nemen:

 • Allereerst zorgen we voor een goede werkhoogte.
 • Daarnaast zorgen we er voor dat er geen hoogteverschil tussen het bed en de brancard is, of dat er een licht aflopend hoogteverschil is in de richting waar de cliënt heen moet (met de zwaartekracht mee bewegen).
 • Het is van belang dat tussen de twee ligdelen (zoals bed-brancard) geen open ruimte aanwezig is (de cliënt kan er tussen geraken).
 • Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de remmen van de ligdelen goed werken (controleren).
 • Ook van belang is dat men tijdens de transfer geen scherpe randen, richels of opstaande randen moet overbruggen. Dit kan zowel de cliënt als ook het glijzeil beschadigen.
 • De voorkeur gaat echter toch uit naar het overtrekken omdat met duwen meer kans is dat u “het bed en de brancard” uit elkaar duwt. Door bij het duwen de brancard bijvoorbeeld tegen de muur te plaatsen wordt dit risico verlaagt.

Overduwen

 1. Rijd de brancard zijdelings tegen het bed aan en voer alle veiligheidsmaatregelen uit (bed op rem enzovoort). Zet het bed op de juiste werkhoogte en breng het glijzeil aan. Zorg ervoor dat u een glijzeil heeft waar de cliënt in ieder geval met de schouders en de heupen op ligt en dat tevens breed genoeg is om de zijwaartse beweging te maken. De cliënt ligt op het glijzeil waarbij de opening van de tunnel naar boven en naar onderen is gericht.
 2. Ga in “schrede” stand staan en duw met, grotendeels, gestrekte armen en volle handen op de cliënt. Maak daarbij gebruik van uw lichaamsgewicht: daaruit moet de kracht komen. Duw de cliënt op deze manier beetje bij beetje naar de andere zijde. Duw daarbij rustig en voorzichtig achtereenvolgens op de heupen, de schouder, de benen (Bij een forse cliënt is het in elk geval het beste om `in delen` te schuiven).
 3. Haal het bed of de brancard weg. Verwijder na afloop het glijzeil en ruim het glijzeil direct op.

Mogelijk probleem

Een probleem bij het gebruik van het glijzeil kan het matras zijn. Dit komt met name voor bij zachtere matrassoorten. De cliënt ligt bij het gebruik van een zacht matras in een kuil en dus is er veel kracht nodig voor de verplaatsing. Duwen wordt dan meestal een probleem. De techniek met trekkracht is minder gunstig, maar brengt dan meestal wel uitkomst. Nadeel met deze techniek is wel dat u al snel (door de trekkracht) het glijzeil onder de cliënt vandaan kunt trekken. Als u met 2 personen bent, heeft het de voorkeur om één verzorger te laten duwen terwijl de ander trekt. U doet er dus verstandig aan om van tevoren goed op te letten of de persoon op een zacht matras ligt.

Krachten en risico`s

Bij het gebruik van een glijzeil spelen duw- en trekkrachten een grote rol. Ook al wordt er niet getild, dan nog kan een transfer te zwaar zijn door te hoge duw of trekkrachten (of onverwachte bewegingen zoals het plotseling meegeven van de cliënt). Bij onjuiste werkhouding kunnen bij de verzorger lichamelijke klachten ontstaan. Denk hierbij aan het omrollen, verschuiven of ‘het even rechtleggen’ van de cliënt of de lakens waar de cliënt op ligt. Lichamelijke klachten bij de verzorger kunnen zelfs optreden bij goed gebruik van het glijzeilen. Deze hulpmiddelen glijden niet allemaal voldoende terwijl sommige juist onverwacht goed glijden. Vooral bij het in gang zetten van de beweging kunnen problemen optreden. Het is dus zaak van te voren goed op de hoogte te zijn van de werking van de te gebruiken hulpmiddelen. Het kan verstandig zijn om voor gebruik in de praktijk de gebruiksaanwijzing goed door te lezen en eventueel met collega’s onderling te trainen.

Vergoeding voor cliënten

Een glijzeil dient door de cliënt zelf gefinancieerd te worden of via de zorgverzekeraar of gemeente (WMO).

Cursus tiltechnieken

Het is belangrijk dat de persoon die met glijzeilen werkt kennis heeft van het product en de toepassingen. Bij het werken met een glijzeil/glijdeken is sprake van fysieke belasting. Wij adviseren om gebruik te maken van de informatie uit een cursus fysieke belasting.

Vragen

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Tel. 0598 380717
info [a] hollandmedicals.nl